Kaninhoppning - skoluppgift

Kaninhoppning

 

Kaninhoppningen startade i Varalöv, en liten kanin-klubb i Södra Sverige i slutet av 70-talet. Reglerna var baserade på hästhoppningens, men nu är reglerna mer lämpade för kaniner.
1986 var Varalövs kanin-hoppare värdar för det första SM i kanin-hoppning, med ca 30 startande från Södra Sverige. Vann gjorde Anna Widén och hennes kanin Lille Skutt.
Nu började kanin-hoppningen sprida sig i Sverige!

(Källa: www.skhrf.com )

 Hur blir man medlem?

Det finns två olika förbund som håller på med kanin-hoppning i Sverige, Sveriges kanin-avelsförening (Skaf) och Sveriges kanin-hoppares riksförbund (Skhrf). Skaf har förutom kanin-hoppning utställning och avel. Skhrf har bara kanin-hoppning. Det som skiljer förbunden åt är att dom har olika regler. Skhrf har 20 klubbar i hela Sverige. Skaf har 15 klubbar, men två av dom är inaktiva.
  Det kostar runt 100-200 kr per år att bli medlem i Skhrf, och något lika i Skaf. Oftast blir man medlem i den klubb som är närmast, men det är självklart inget måste.

www.skhrf.com

www.skafkh.se

Hur lär man sin kanin att hoppa?

Alla kaniner kan hoppa, även om vissa raser är mer lämpade för hoppning, och sedan är ju alla kaniner olika individer, och vissa tycker att det är roligare än andra. Men det viktigaste är att man har tålamod, och att det alltid ska vara roligt!

Först och främst så måste din kanin kunna gå i sele, annars kanske den springer bort när du tävlar! Godkända selar är bogsele och H-sele. H-sele är som en vanlig kattsele, och kallas H-sele av den enkla anledning att den liknar ett H. Bogsele är en annan modell, som passar bäst på kaniner som vill framåt fort, då denna sele inte trycker åt runt halsen, den har bara ett band under magen på kaninen. Börja selträna kan du göra när kaninen är ca 12 veckor, men är inte kaninen redo så kan du vänta längre. Du kan börja med att sätta på kaninen sele i en hage eller inomhus, där den inte kan fastna eller springa bort om den skulle bli skrämd. Låt den sedan skutta omkring som den vill och vänja sig vid selen, så den märker att det inte är något läskigt med sele. Beröm ordentligt. När kaninen sedan är redo kan ni börja gå ut i koppel också. Kom ihåg att vill du tävla måste du gå bakom kaninen, så det är lika bra att börja med det på en gång. Låt den gå runt och nosa och använd inte kopplet dom första gångerna, det kommer sen.

Har du nu gått ut med kaninen några gånger, och låtit den vänja sig vid att du går bakom den, kan du börja försöka styra den. Krama kopplet, tills kaninen väljer den väg du ville att den skulle gå. Om den så bara tar två steg åt rätt håll, beröm ordentligt och låt den gå som den vill ett tag igen. Styr den med händerna också, och krama samtidigt kopplet, så den förstår vad den ska göra.
  En annan sak du kan träna på är att stanna. Krama då mjukt kopplet, fortsätter kaninen att springa släpp på kopplet och korta sedan upp det igen och gör samma sak tills den stannar. Beröm ordentligt och låt den gå som den vill.
             Börja hopp-träna!

Nu är det äntligen dags för att börja hoppa! Kom ihåg att inte börja hoppa för tidigt, vid 4 månader får man börja tävla. Sätt ca 3 hinder efter varandra, på 5-10 cm. Sätt kaninen framför första hindret, och låt den gå fram och undersöka hindret. Förstår den inte vad den ska göra, lyft den över det första hindret och fortsätt till nästa, så kanske den fattar då. Kom ihåg att du inte får gå över hindren, och att inte använda fötterna för att få kaninen att gå framåt. En mjuk puff i rumpan är mycket bättre!

Dags för tävling!

Har du tränat hemma nu, och känner att ni båda börjar bli ganska säkra, kanske du vill börja tävla. Du ska du först leta reda på närmaste klubb, och se när nästa tävling är. Kom ihåg att kaninen måste vara 4 mån och 1 år för höjdhopp. Man får tävla utan medlemskap i ’’Mini’’-klass, och en gång i ’’Lätt’’-klass. När du tävlar i Mini-klass behövs ingen ''Tävlingsbok'', som är en bok där resultat från tävlingar fylls i, och som man måste ha för att ''Pinnarna''ska bli officiella. ''Pinnar'', är ett slags uppflyttningssystem, som används för att kaninerna inte ska flyttas upp i klasserna för snabbt. I ’’Mini’’-klass delas inga pinnar ut, utan du startar i ’’Lätt’’-klass när du vill. I ’’Lätt’’-klass delas pinnar ut, du behöver vara medlem och äga en tävlingsbok, (kostar ca 30 kr st) för att ha rätt till pinnar. Pinne får du om du går felfritt, och du får ha ca 2 fel för att ha rätt till pinne, vid fler fel får du placering med ingen pinne. När du fått tre pinnar är det dags för ’’Medelsvår’’- klass! Även där är det 3 pinnar som gäller till ’’Svår’’-klass, men därefter behöver du 5 pinnar för att flyttas upp till’’Elit’’-klass. För höjd, längd, Svår och Elit-klass krävs registrering.

’’Mini’’-klass:

6 hinder, Max höjd: 20 cm, Max längd: 30 cm

’’Lätt’’-klass:

Minst 8 hinder, Max höjd: 30 cm, Max längd: 45 cm

’’Medelsvår’’- klass:

Minst 10 hinder, Max höjd: 38 cm, Max längd: 80 cm.

’’Svår’’-klass:

Minst 10 hinder, Max höjd 45 cm, Max längd 80 cm.

’’Elit’’-klass:

Minst 12 hinder (får minskas till 10 vid platsbrist i rak), Max höjd 50 cm, Max längd 80 cm.

Lycka till!


© Emma. J


(L)Kommentarer(L)
Postat av: sara

emma en lite sak som är fel är att du har skrivit att man ska börja gå ut med dom vid ca 12 veckor och börja hoppade vid 3 månader. 12 veckor och 3 månader är lika långt XD

2010-12-10 @ 16:30:11
URL: http://sarabubbis.blogg.se/
Postat av: Emmy Asklöf

Oj vad jag hoppas jag kunde skriva lika bra uppsatser som dig! :D

Kram <3

2010-12-10 @ 19:46:01
URL: http://emmyasklof.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0